αγιόκλημα

αγιόκλημα
Ονομασία διαφόρων αναρριχητικών θάμνων της οικογένειας των καπριφυλλιδών, που είναι γνωστοί και με την επιστημονική ονομασία τους, λονικέρα. Σε ορισμένα είδη τα φύλλα του τελευταίου ζεύγους της κορυφής των κλαδιών συνενώνονται στη βάση και μοιάζουν με ένα φύλλο που το διασχίζει ο κλαδίσκος. Έχει επάκρια άνθη, άσπρα, κιτρινωπά ή κοκκινωπά, εύοσμα, με μακρά, ζυγόμορφη, σωληνοειδή και δίχειλη στεφάνη. Τα άνθη του έχουν 5 μακρούς στήμονες, που προεξέχουν όπως και o στύλος. Το α., όταν είναι αυτοφυές, ανθίζει την άνοιξη σε σκιερά δάση. Το α., που λέγεται και αιγόκλημα, περιλαμβάνει 150 είδη των εύκρατων και τροπικών περιοχών του βορείου ημισφαιρίου, από τα οποία 8 ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα. Τα είδη αυτά είναι: 1. Λονικέρα η οστεόξυλος. Θάμνος ύψους 1 έως 3 μ., με κόκκινα, άοσμα άνθη και επίσης κόκκινους καρπούς. Βρίσκεται σε δασικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι καρποί του είναι τοξικοί και χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική. 2. Λονικέρα το αιγόφυλλο. Έχει κιτρινωπά άνθη με πολύ ωραίο άρωμα. Το βρίσκουμε σε θαμνότοπους της Β Ελλάδας. Καλλιεργείται σε κήπους ως διακοσμητικό φυτό. 3. Λονικέρα η ετρούσκη. Φυλλοβόλος θάμνος με κιτρινόλευκα αρωματικά άνθη, που βγαίνουν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Βρίσκεται σε θαμνότοπους και δάση σε όλη την Ελλάδα, σε ασβεστούχα εδάφη. Είναι το είδος που χρησιμοποιείται περισσότερο ως διακοσμητικό. 4. Λονικέρα η ελληνική. Έχει κόκκινα άνθη. To συναντούμε στα δάση και στα βουνά της Θράκης. 5. Λονικέρα η κερματόφυλλη. Έχει άνθη και καρπούς κοκκινωπούς. Το βρίσκουμε στους θαμνότοπους της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. 6. Λονικέραη αλπιγενής. Έχει ύψος 1 μ. Οι καρποί της έχουν μέγεθος κερασιού. Απαντά σε θαμνότοπους και δάση της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. 7. Λονικέρα η περίβλαστη. Αναρριχητικός θάμνος με κίτρινα αρωματικά άνθη και κόκκινους καρπούς. Βρίσκεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. 8. Λονικέρα το περικλύμενο. Φυλλοβόλος θάμνος με κιτρινόλευκα άνθη και κόκκινους καρπούς. Απαντά σε θαμνότοπους και δάση σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου πελάγους. Άνθη του αναρριχητικού φυτού αγιόκλημα.
* * *
το Βοτ.
κοινή ονομασία διαφόρων ειδών τού γένους Λονικέρα (Lonicera).
[ΕΤΥΜΟΛ. < *αιγόκλημα κατά παρετυμολ. προς το επίθ. άγιος].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • αγιόκλημα — το, ατος το φυτό αιγόκλημα (με παρασχετισμό του άγιος) …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • ηλιοφυές — ἡλιοφυές, το (Α) το φυτό κλύμενον, αιγόκλημα το τυρρηνικόν, αγιόκλημα. [ΕΤΥΜΟΛ. < ηλιο * + φυες, ουδ. τού φυης (< φυή ή φύος < φύομαι)] …   Dictionary of Greek

  • κληματίδα — Βλ. λ. αγράμπελη. * * * η (AM κληματίς, ίδος) 1. μικρός κλάδος κλήματος αμπέλου, κληματόβεργα, κληματσίδα 2. κάθε φυτό κληματώδες και αναρριχητικό, όπως η άμπελος, ο κισσός, το αγιόκλημα κ.λπ. νεοελλ. βοτ. γένος αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών τής… …   Dictionary of Greek

  • αιγόκλημα — Φυτό γνωστό κυρίως ως αγιόκλημα (βλ. λ.) …   Dictionary of Greek

  • παρετυμολογώ — παρετυμολόγησα, παρετυμολογήθηκα, παρετυμολογημένος, ετυμολογώ λαθεμένα, ερμηνεύω την καταγωγή και την αρχική σημασία της λέξης λάθος: Το αγιόκλημα παρετυμολογείται από το άγιος + κλήμα, ενώ παράγεται από το αίγα + κλήμα …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”